Menu

Update: Zážitek nebo rychlost? Jak se designují digitální průvodci

Když si otevřete Tripadvisor a podíváte se na desítku nejlepších míst v Praze, najdete tam ZOO, vánoční trhy a galerii ocelových soch. To je dost nesourodý výběr. Opravdu jde touto cestou poskládat dobrý výlet? Jak naopak vypadá aplikace, která vám vytvoří personalizovanou zážitkovou trasu přesně podle vašich zájmů?

Update: Zážitek nebo rychlost? Jak se designují digitální průvodci

Nalaďte si Update každých 14 dní:

My algorithm knows me better than myself

Zkoušeli jste si někdy zadat stejnou cílovou adresu do různých navigací? Představte si, že chcete jet autem přes celou Prahu, například ze Zličína na Černý most a otevřete si ve stejný okamžik Mapy od Seznamu, mapy od Googlu a třeba populární aplikaci Waze. Myslíte si, že vám doporučí stejnou trasu? Velmi pravděpodobně ne. Linka značící nejrychlejší cestu nejspíš povede jinými ulicemi a pokaždé se u ní zobrazí i jiný časový odhad. I když je zadání totožné, data a algoritmy s nimiž jednotlivé aplikace pracují se liší, což ovlivňuje výsledky, které dostanete.

Situace se stane ještě komplikovanější, když vám nepůjde jen o rychlost, ale i o prostředí, kudy vás navigace vede. Když pojedete na kole, zřejmě oceníte cestu po cyklostezce a to i v případě, že bude o něco delší než její alternativa vedoucí po čtyřproudé silnici. Na minuty asi nebudete příliš koukat ani při výletu na motorce, kde vás asi budou více zajímat výhledy kolem silnice nebo kvalita asfaltu. Když si půjdete zaběhat, oceníte trasu vedoucí parkem nebo přírodou a při zimním běžkování zas cestu zohledňující aktuální sněhovou situaci. A to samé oceníme i při cestování za poznáním.

Jak vnímáte cizí město, když do něj přijedete jako návštěvníci?

Když vyrážíme do nového města, země či kraje, většina z nás si poctivě googlí informace o daném místě a pečlivě připravuje plán výletu. Otevřete-li si dnes App store nebo Google play, najdete v něm aplikace specializující se na nejrůznější způsoby cestování. Jsou zde navigace, které slibují, že vám po cestě ukáží nejzajímavější historická místa. Digitální průvodci zaměřující se na architekturu nebo na umění ve veřejném prostoru a také aplikace doporučující trasy pro milovníky dobré gastronomie nebo tajemná místa pro fanoušky legend a pověstí.

Jak tyto programy fungují a jak vám mohou pomoct, když se jako turisté budete chtít seznámit s novým městem? A nebylo by skvělé, kdyby existovala jen jedna jediná aplikace, která sama pozná, co nás nejvíce zajímá? Seznamte se s aplikací SmartGuide a jejím spolutvůrcem Václavem Jurčíčkem!

Jak se vám článek líbil?

8

Praktický

15

Inspirující

0

Zábavný

1

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku