Menu

Jak na rychlejší web? Zkuste (nejen) WP Rocket

Rychlost je dnes bezpochyby jedna z těch důležitějších věcí. Pokud nereagujete dostatečně svižně na to, co se děje, jste prakticky hned pozadu. To samé platí i pro rychlost webových stránek, kterou ale stále spousta firem opomíjí. Možná byste se přitom divili, kolik může stát například jen o jednu vteřinu zpožděné načítání...

Jak na rychlejší web? Zkuste (nejen) WP Rocket

Informací o tom, že zákazníci chtějí získávat informace čím dál rychleji, naleznete spousty. Obecně se dá říci, že většina zákazníků očekává nahrání webu prakticky okamžitě. Na desktopu minimálně do dvou sekund, na mobilu tomu dají až cca čtyři. A když se tak nestane, část klientů stránky zavírá a přechází jinam.

Například Amazon stojí každá sekunda zpomalení cca 10 % obratu, což při jeho velikosti znamená obrovské částky. U nás je to zhruba každá sekunda = 1–3 % obratu dolu. Zkrátka, čím pomalejší web, tím větší může být ztráta. Zároveň na rychlost načítání vašich stránek koukají i vyhledávače.

Jak k tomu ale přistoupit? Pustit se rovnou do redesignu celého webu? To je určitě jedna z možností, nejdříve však můžete vyzkoušet některé z užitečných pluginů, které svou práci zastanou více než dobře.

Pro začátek mrkněte, jak na tom jste

Otestovat si rychlost svých stránek dnes není velký problém. K dispozici je mnoho nástrojů, přičemž nemusíte hledat dlouho – sám Google nabízí svou službu. Výhodou je, že drtivá řada z nich vám poměrně přesně řekne, na co byste se na webu měli zaměřit.

Vyzkoušet tak můžete například:

Výsledky nejsou nic moc? Zkuste WP Rocket

Pokud vás výsledky příliš nepotěšily, zkuste sáhnout po možném zlepšení. Nabízí se například cachovací plugin WP Rocket, což je nabitý balíček s jednoduchou administrací v češtině, který je schopen stránky zrychlit opravdu raketově.

Výhodou je, že nepotřebuje prakticky nic moc extra nastavovat; rychlost pravděpodobně zaznamenáte už jen samotnou jeho aktivací. Kromě cachování toho ale umí více, proto se vyplatí projít jednotlivé záložky nastavení, díky kterým zrychlení posunete ještě o kousek dál.

  • Mezipaměť: Zde můžete nastavit cache pro mobilní zařízení, přihlášené uživatele, HTTPS stránky či kdy se má automaticky promazat.

  • Optimalizace souborů: Můžete využít minifikaci (zmenšení velikosti kódu) či kombinaci (snížení počtu souborů). Zároveň pak můžete načítat JavaScriptové soubory se zpožděním, kombinovat Google fonty či odstranit řetězce dotazu ze statických zdrojů. Vývojáři doporučují využít co nejvíce možností, ale je důležité zároveň stránky poté otestovat, zda se načítají správně a bez jakýchkoli problémů.

  • Média: Využít můžete tzv. lazy loading, díky kterému se daná část stránky načte, až když ji uživatel potřebuje.

  • Předběžné načítání: Díky této funkci dostanou všichni návštěvníci obsah stejně rychle. Nemusí tedy čekat, než se cache vytvoří.

  • Databáze: Vyčistit databázi je čas od času užitečné. Zbavíte se balastu jako revize, smazané komentáře, transienty atd. Jen pamatujte na zálohu, abyste nepřišli o něco, co se vám může hodit.

  • CDN: Užitečná funkce geograficky distribuovaných a spolupracujících serverů, díky které je možné rychleji přistupovat k datům.

Co je možnou nevýhodou? Že program není zdarma. Roční předplatné s plnou podporou a neomezeným množstvím stránek vychází zhruba na 6 000 Kč. Ale! Pokud to se svými webovkami myslíte trochu vážně, vyplatí se určitou částku přeci jen investovat. Výhodou je, že za menší obnos dostanete opravdu slušně zrychlené webovky. A úplný redesign můžete zatím odložit a promyslet důkladněji.

wp_rocket

Pokud se vám nechce platit?

Pokud přeci jen nechcete do webovek investovat zatím vůbec, můžete vyzkoušet další free programy na podobné bázi. Modrý duch by doporučil:

  • WP Super Cache: Tento plugin už nemá tak propracované a líbivé uživatelské rozhraní, ale teoreticky by se dal také doporučit začátečníkům, protože při jeho zapnutí se aktivuje režim Simple, který zapne jednoduché cachování na webu.

  • WP Fastest Cache: V základní verzi jde o velice výkonný cachovací plugin, ale samozřejmě přidává prémiová (placená) verze další funkcionality, se kterými můžete dosáhnout lepších výsledků.

  • W3 Total Cache: Asi nejznámější cachovací plugin pro WordPress. Údajně je nasazen na více než 1 milionu webů a má opravdu široké možnosti. V poměru "cena" výkon tak získáte opravdu solidní balíček.

Co dalšího vám pomůže stránky zrychlit?

Velkou roli hraje také, jaký na stránky vkládáte obsah a jak máte vyladěné ostatní technické věci. Proto vám kromě výše uvedených programů může pomoci na stránkách také:

  • Optimalizace současných obrázků do správné velikosti a formátu
  • Komprese zdrojových souborů (gzip, deflate)
  • Zredukování a zjednodušení elementů na každé stránce
  • Optimalizace JavaScriptu a kaskádových stylů (CSS)
  • Vyčištění kódu od zbytečného balastu
  • Rychlejší hosting

Věcí je samozřejmě celá řada a mnohdy nemusíte ani tušit, co všechno může pomalé načítání zapříčinit. Každopádně by vyladění webových stránek mělo být slibným začátkem k tomu, abyste o klienty zbytečně nepřicházeli. Tomu dále může pomoci správné UX a relevantní informace, které rozhodují o (ne)úspěšnosti vašich stránek, když na ně uživatel narazí. První dojem zkrátka uděláte jen jednou.

Proto pokud si něčím nejste jistí, nechte na svůj web mrknout Modrého ducha. Ukáže případné nedostatky a navrhne ideální řešení.

Jak se vám článek líbil?

2

Praktický

0

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku