Menu

Opravdu umíte hledat na Google? 4 tipy pro efektivnější vyhledávání

Když něco nevíte, kouknete na internet. Se základním vyhledáváním si s trochou nadsázky poradí i cvičená opice. Problém nastává, když potřebujete udělat rozsáhlejší rešerši anebo chcete na Googlu hledat něco speciálního. Potom se několik desítek minut až hodin zoufale probíráte nabídnutými odkazy, abyste našli, co potřebujete.

Opravdu umíte hledat na Google? 4 tipy pro efektivnější vyhledávání

Stačí málo a budete vyhledávat efektivněji, rychleji a přesněji. Naučte se s Modrým duchem využívat potenciál oblíbeného vyhledávače na maximum.

1. Rozšířené vyhledávání

Jednu z možností, jak zpřesnit výsledky, máte hned pod vyhledávacím polem. Po kliknutí na tlačítko nástroje se vám rozbalí nabídka, ve které si snadno nastavíte základní filtrování obsahu. Můžete tak třeba jednoduše upřesnit časové rozmezí. Po nastavení se už nebudete muset probírat nerelevantními informacemi z dávné minulosti. Pro většinu situací je ideální volbou nechat si zobrazit články za poslední rok, ale pochopitelně si můžete zvolit vlastní časové období.

Lepší možnosti filtrování získáte kliknutím na tlačítko Nastavení a volbu Rozšířené vyhledávání.

Zobrazí se vám uživatelsky přívětivý formulář, ve kterém můžete upřesnit poměrně dost parametrů vyhledávání. Místo zadávání vyhledávacích operátorů, si tak pohodlně napíšete vaše požadavky do připravených políček a svou volbu potvrdíte modrým tlačítkem.

Zajímavostí je, že v rámci rozšířeného vyhledávání můžete zvolit také filtrování podle práva k užití. Při správném nastavení se tak nemusíte obávat žádných problémů s autorskými právy. To se hodí především u obrázků a fotek.

2. Google Scholar – odborné informace na jednom místě

Pro hledání vědeckých článků, výzkumných prací, technických dokumentací, patentů nebo třeba materiálů z oborových konferencí se určitě vyplatí použít Google Scholar, který byl právě za účelem vyhledávání odborných informací speciálně navržen. Díky tomu umí vyhledávací algoritmus skvěle rozlišit relevantní informace z vědecké oblasti, takže se už nebudete muset probírat neodborným „balastem“ z celého internetu. A to ušetří skutečně hodně času. Pochopitelně i zde máte rozšířené vyhledávání, se kterým si snáze dohledáte informace z konkrétních oborů a zdrojů.

Pokud si na Google Scholar založíte účet, získáte navíc i další možnosti. Oblíbené je například propojení s členstvím v knihovně. Potom si můžete v pohodlí domova zobrazit plné verze textů z různých databází v elektronické podobě, ke kterým vám navíc Scholar zvládne automaticky vygenerovat i citaci ve zvoleném formátu. Rozhodně není náhoda, že tento nástroj rádi používají vědečtí pracovníci, vysokoškolští studenti i odborníci z různých oborů.

3. Hledání informací na konkrétním webu

Někdy nechcete prohledávat celý internet, ale pouze konkrétní doménu. Přesně k tomu slouží operátor „site:“.

Například, když si budete chtít na webu Modrého ducha přečíst o LinkedInu, tak do vyhledávacího pole Google jednoduše zadáte -> LinkedIn site:blueghost.cz.

Ve výsledcích vyhledávání se vám zobrazí pouze články na konkrétní téma z webu, kterému věříte a víte, že na něm naleznete přínosné informace. Tato funkce se hodí především pro vyhledávání na webech s větším množstvím obsahu.

4. Nalezení podobné stránky

Proč hledat podobnou stránku? Důvodů může být celá řada:

  • chcete si udělat průzkum trhu
  • chcete se inspirovat obsahem na podobném webu
  • chcete pochopit, do jaké kategorie spadá konkrétní web podle Google

Kouzelnou formulkou je v tomto případě „related:“. Pokud se chcete podívat na weby podobné apple.com, zadáte do vyhledáváče -> related:apple.com.

Závěrem

Podobných vychytávek existuje ještě mnohem více. Namátkou třeba:

  • filetype:format – pro hledání konkrétního formátu PDF, DOCX, PPT...
  • @[název sociální sítě] – pro hledání na zvolené sociální síti
  • “hledaná fráze“ – pro hledání přesné shody se zadanou frázi

Dnes už máte k dispozici téměř neomezené množství informací. Na rozdíl od našich předků si tak nemusíte všechno pamatovat. Stačí mít v hlavě základní přehled a to ostatní si umět efektivně dohledat na internetu. A to už teď hravě zvládnete.

Jak se vám článek líbil?

517

Praktický

178

Inspirující

3

Zábavný

50

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku