Menu

CTO Michal Zíma: „Outsourcing vývojářů firmám pomáhá doplnit zdroje i odbornost.“

Michal Zíma je v poslední době na roztrhání. V BlueGhostu dělá ředitele vývoje, vede outsourcing projektů pro velké klienty a do toho se pomalu připravuje na velkou životní změnu.

CTO BlueGhostu Michal Zíma
CTO BlueGhostu Michal Zíma

Michale, díky tvému týmu se Modrý duch může pochlubit nadstandardním programátorským zázemím. Co považuješ za vaši nejsilnější stránku?

Určitě to je stabilita týmu a vlastní know-how, které mezi sebou sdílíme. Používáme nejnovější technologie, jako je PHP 7.2 nebo framework Symfony. Frontendová část týmu zase pracuje s HTML5, CSS3 a JavaScritpem. To všechno jsou ale jen nástroje. Naše opravdová síla jsou zkušenosti s mnoha různými projekty.

Vždy se snažíme pochopit i byznysovou stránku projektu. Díky tomu může každý vývojář přijít s novým řešením problému, dobrým algoritmem nebo jen drobným vylepšením, které pomůže našemu klientovi nebo jeho zákazníkům. Vždy vyhodnotíme přínos pro klienta nebo pro tým. Vzhledem k tomu, že nás klienti za proaktivní přístup chválí a jejich projekty rostou, asi něco děláme dobře.

Mezi službami Modrého ducha najdeme outsourcing vývojářů…

Službu outsourcingu vývojářů klient typicky využívá, když potřebuje vyřešit akutní nedostatek lidí nebo chce doplnit odbornost, která mu ve firmě chybí. Při outsourcingu si nenajímá člověka k sobě do firmy, kupuje si jen náš čas. Za výhodných finančních podmínek tak získává celý tým s konzultantem a analytikem, který může využívat podle aktuálních potřeb.

Kapacitu programátorů Modrého ducha lze používat nejen na nové projekty, ale i na ty, které si klient přináší od jiných vývojářů. Jsme schopni se o takový projekt starat a dále jej rozvíjet. V BlueGhostu máme nejlepší zkušenost s agilním řízením vývoje. Metoda práce se ale vždy musí podřídit metodice, kterou preferuje klient.

Když už jsi u metodiky, mohl bys agile alespoň okrajově představit?

Funguje to v podstatě velmi jednoduše – s klienty máme stanovenou délku sprintu (většinou 14 dní), což je časový úsek, ve kterém se pracuje na předem definovaných pracovních úkolech. Na začátku každého sprintu si s klientem sedneme, naplánujeme, co potřebuje mít v následujících 14 dnech hotovo, a potvrdíme si, co bude výstupem. Je to snadné a efektivní. Všichni víme, na čem se pracuje, a tak naše práce sleduje jasné cíle.

Vyplývají z outsourcingu nějaké výhody i pro programátory Modrého ducha?

Přínosem pro nás je možnost nahlédnout na řešení třetích stran, které nás obohacují o další zkušenosti. Občas se dostaneme k nějaké nové technologii, kterou sice někdo z týmu zná, ale aktivně jsme ji dosud nevyužili.

Týká se outsourcing jen programátorů, nebo se dá aplikovat i na jiné profese?

Outsourcing je celkem normální forma spolupráce, takže vůbec není potřeba jej omezovat na vývoj nebo programátory. Jsme schopni klientům nabídnout i jiné specialisty. Zpravidla se i ten nejtechničtější úkol dříve či později dostane do situace, kdy je třeba využít služby analytiků, UX designerů nebo specialistů na obsah. Síla Modrého ducha je mj. i v tom, že má ve svém týmu i takové odborníky.

Jaké spolupráce teď Modrý duch v rámci outsourcovaného vývoje udržuje?

Před více než třemi lety jsme se seznámili s Heurekou, kde v té době hledali externí kapacity pro svůj vývoj. Nejdříve jsme přebrali pod správu projekt ShopRoku.cz a během společného rozvíjení jsme si potvrdili, že nám vzájemná spolupráce vyhovuje. Pro Heureku teď outsourcujeme vývoj pěti projektů a těšíme se na další. Je s nimi opravdu fajn spolupráce. Na projektech řešíme uživatelské rozhraní, design i samotný vývoj aplikací se vším, co k tomu patří. Z novějších akcí je to třeba Mafra – líbil se jim náš přístup, takže nás oslovili ke spolupráci na jednom z jejich významných projektů.

Vypadá to, že se nenudíte. Najdeš si ty osobně ještě čas na programování, nebo už tomu tady jen šéfuješ?

K programování už se dostanu jen zřídka. Jen když se nestíhá, tak se snažím odbavovat menší věci, aby měli kluci klid na velké projekty. To pravé programování, kdy se do projektu ponořím na několik dní a nevnímám svět kolem, už si ale mohu dovolit leda o dovolené.

Zajímavé pojetí dovolené… Jak potom trávíš svůj volný čas?

S přítelkyní rekonstruujeme byt a plánujeme svatbu. Jestli tomu někdo říká trávení volného času, tak pak nějaký mám. Pořádnou LAN party jsem ale nezažil už dlouho. :)

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

0

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku