Menu

Kdy se vyplatí outsourcovat vývoj webu nebo aplikace?

Kdy se při vývoji webů a aplikací vyplatí in-house tým a kdy raději outsourcovat externí specialisty? Správná volba vám ušetří finance a pomůže získat know-how.

Outsourcing vývoje webů a aplikací dodá firmě know-how, navíc je levnější
Outsourcing vývoje webů a aplikací dodá firmě know-how, navíc je levnější

Outsourcing je způsob spolupráce, kdy klient pro své aktivity využívá externí pracovní síly. Naproti tomu interní zajištění projektu – tedy insourcing – vyžaduje vlastní tým odborníků. To se může na první pohled zdát jako ideální řešení, ne vždy se ale vyplatí, jak procesně, tak i po finanční stránce. V jakých případech a proč raději sáhnout po profesionálech, kteří s vámi jednu kancelář nesdílí?

Externí zhotovení projektů i doplnění kapacit

Tvorba dobrého webu nebo aplikace si žádá zkušený tým specialistů z různých oborů – programátory a IT specialisty, ale také testery, projektové manažery, UX designery nebo odborníky na obsah. I pro středně velké firmy je vytvoření takového týmu často nad rámec jejich kapacit – pokud chce společnost s vývojem postupovat například tempem 150 hodin měsíčně, musela by jednotlivé lidi držet na malé úvazky. To je organizačně velmi nešikovné.

Velké firmy si pak možná mohou držet svůj in-house tým, protože vědí, že ho vytíží. Ale i jim se může někdy stát, že potřebují dát vývoji jinou dynamiku. Zjistí například, že chybí kapacity na speciální projekt. Pak si mohou na půl roku sjednat externího dodavatele, který jim pomůže tento nedostatek překlenout.

Outsourcing vývojářů po finanční stránce

Jednou z výhod outsourcingu je cena za práci, kterou lze vždy pevně určit dopředu. V jednom měsíci si můžete objednat 50 hodin, v druhém 150 hodin, ve třetím třeba i 500. Taková flexibilita není v zaměstnaneckém poměru vždy zrovna možná. Pokud si totiž na vývoj webu či aplikace najdete vlastního zaměstnance, za vynaložené finanční náklady v rámci fixního platu získáte jen omezenou kapacitu. Takový člověk stojí stejné peníze, ať už ho využijete naplno, či nikoli. Nehledě na komplikace, které se mohou objevit s případným nárůstem hodinových potřeb na daném projektu.

Outsourcování jako akutní řešení vývoje

Outsourcing vývoje není nic jiného, než že si pronajmete lidi, kteří mají know-how a umí chodit v technologiích. Je to dost podobné, jako by člověk pracoval u vás v kanceláři, pouze odpadá starost s pracovním místem a dalšími nepříjemnými administrativními záležitostmi. Jak ale získat vhodné realizátory projektu, když nejsou kmenovými zaměstnanci, a proto nejsou s danou firmou dokonale seznámeni?

Je to jeden ze zádrhelů, ale není nepřekonatelný. Například vývojáři Modrého ducha za sebou mají za léta praxe obrovskou historii použití různých technologií a jiných zkušeností, které znamenají, že jsme schopni se v poměrně krátké době adaptovat na dané firemní prostředí, nasát konkrétní problém a umět ho vyřešit. Navíc umíme nejen najít řešení nějakého zadání, ale také přijít s nápadem, jak ho za pomoci těch správných technologií posunout ještě dál.

Outsourcing se navíc neomezuje jen na technologickou stránku. Know-how lze najít i okolo byznysových a procesních věcí. Záleží pak hlavně na klientovi, kterou složku potřebuje outsourcovat – někteří si rádi část řeší sami, třeba právě business, a chtějí pouze úkolovat programátory. Někteří naopak žádají službu komplexní. To vše už dnes umí externí týmy nabídnout.

Outsourcing přinese do projektu potřebné know-how

Outsourcing vývojářů pomáhá řešit nejen akutní nedostatek kapacit. Vyplatí se i v případě, že firma narazí na své vlastní schopnosti a limity například ve znalosti technologií. Pak je možné se poohlédnout po externistech, kteří požadovanými zkušenostmi disponují. Je to dokonce jeden z hlavních důvodů, proč outsourcing webu dělat. Přinese to nejen úsporu času, ale zvýší se tím i interní know-how, a hlavně ušetří peníze.

BlueGhost takto externě pracuje na projektech například pro Mafru nebo pro Heureku. Ve druhém případě pak jmenovitě na aplikacích Produkt roku, Shop roku a Srovnání cen. Tyto projekty jsou vyvinuté v technologiích, na které nemá Heureka vlastní kapacity. Během naší spolupráce se vyvinul takový vztah, že Modrý duch aplikaci nejen spravuje, ale přichází i s novými nápady. Také díky tomu aplikace nestagnují, ale mohou se dál rozvíjet.

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

2

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku